BM, İtalya’nın tasarısının Akdeniz’deki kurtarma operasyonlarını tehlikeye atacağından endişeli
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İtalya’daki yasa tasarısının Akdeniz’de düzensiz göçmenlere yönelik kurtarma operasyonlarını engelleyebileceği ve denizde daha fazla ölüme yol açabileceği konusunda sivil toplum kuruluşlarının (STK) endişelerini dile getirdi. .
Türk, yaptığı yazılı açıklamada, “Akdeniz’i geçenlerin içinde bulunduğu durumu hepimiz dehşetle izliyor ve bu acıların son bulmasını yürekten arzu ediyoruz. zamanında yardım sağlanmadığı için tehlikede olan daha fazla insan acı çekecek ve daha büyük ölüm riski altında olacak.” sözlerini kullandı.
Bu yasa tasarısının hem göçmenleri hem de onlara yardım etmek isteyenleri “etkili bir şekilde cezalandırdığını” kaydeden Türk, insani eylemlerin bu şekilde cezalandırılmasının insani yardım kuruluşlarının kritik çalışmalarını yapmaktan da caydırabileceğini belirtti.
“Uluslararası hukuka göre bir kaptan, denizde tehlikede olan insanlara acil yardım sağlamakla yükümlü ve ülkeler de onların yaşam hakkını korumak zorunda. Ancak bu yeni yasa taslağına göre, yakınlardaki bir arama kurtarma gemisi, tehlikeyi göz ardı etmek zorunda kalacak.” Sırf başkalarını kurtardığı için denizdekilerin imdat çağrıları yapılıyor” dedi. değerlendirmesini yaptı.
Turk, İtalya’yı önerilen yasayı geri çekmeye çağırdı ve önerilen herhangi bir yasanın uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası mülteci hukuku ile tamamen uyumlu olmasını sağlamak için sivil toplum gruplarına, özellikle STK’lara çağrıda bulunmayı teklif etti.
İtalyan parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde dün onaylanan yasa tasarısının kanun olabilmesi için parlamentonun üst kanadı olan Senato’dan da onay alması gerekiyor. Konuşma konulu yasa tasarısı önümüzdeki haftadan itibaren Senato’da görüşülecek.
Tasarı, insani yardım gemilerinin kurtarma operasyonundan hemen sonra limana gitmesini gerektiriyor ve tehlikede olan insanların yakınında olsalar bile ek kurtarmaya izin vermiyor.
STK gemilerinde tartışmalı yasa tasarısı
İtalya’da Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı koalisyon hükümeti, yılın başında Akdeniz’de düzensiz göçmenleri kurtaran STK’lar için bazı düzenlemeler öngören yeni bir yasada yeni bir kararname çıkarmıştı.
2 Ocak’ta yürürlüğe giren kararname, uluslararası sulardan çıkış izni olmayan veya çıktığı tespit edilen göçmenleri kurtaran STK gemilerine el konulduktan sonra, STK gemilerinin kurtarma işleminden sonra mümkün olan en kısa sürede belirlenen güvenli limana varmasına izin veriyor. Bu izni ihlal edenlere, ilk seferde 2 ay, ikinci sefere kadar müsadere edilir. çok farklı kurallar içerir.
2022’de yaklaşık 104.000 düzensiz göçmen deniz yoluyla İtalya’ya geldi.